Ada Lozar – zmagovalka likovnega natečaja ob Doltarjevem letu

Ada Lozar – zmagovalka likovnega natečaja ob Doltarjevem letu

V spomin na zaslužnega meščana Črnomlja Josipa Doltarja je Občinski svet Občine Črnomelj leto 2020 razglasil za Doltarjevo leto. V ta namen so v organizaciji Mestne muzejske zbirke Črnomelj, RIC Bela krajina, objavili javni natečaj v literarni in likovni kategoriji. Razpisani sta bili temi: Črnomelj pred stoletjem, danes in jutri, Josip Doltar in sledi, ki jih je zapustil v Črnomlju.

Kljub oteženim razmeram zaradi koronavirusa je v likovni kategoriji sodelovalo kar 21 dijakov iz različnih belokranjskih šol. Iz Srednje šole Črnomelj so se natečaja pod mentorstvom profesorice umetnostne zgodovine in zgodovine Gordane Popovič Lozar udeležili štirje dijaki: Ada Lozar, 1. aG, Zala Pezdirc Burazer, 2. aG, Lucija Sedlar, 3. aG, Urban Kočevar, 3. aG.

Likovne izdelke, poslane do 16. novembra 2020, je 11. 12. 2020 ocenila strokovna komisija v sestavi likovnih pedagoginj Jasmine Strugar in Špele Vraničar, akademskega kiparja Boštjana Kavčiča in akademskega slikarja Roberta Lozarja (štirje člani so bili imenovani zaradi izločanja). Rezultati ocenjevanja v likovni kategoriji so naslednji:
1. nagrada: Ada Lozar, 1. aG, SŠ Črnomelj (portret Josipa Doltarja, olje na platno),
2. nagrada: Špela Imširovič, OŠ Loka (risba črnomaljskega tromostovja, oglje),
3. nagrada: Genta Aliti, OŠ Milke Šober Nataše (potret Josipa Doltarja, tuš).

Zmagovalka celotnega likovnega natečaja je postala dijakinja 1. a gimnazije naše šole Ada Lozar. Naslikala je oljni portret Josipa Doltarja, pri čemer jo je navdihnil francoski slikar Henri Matisse. Tudi sicer dijakinja uživa ob ustvarjanju portretov ljudi in živali z živimi barvami. Za udeležbo na regijskih in državnih natečajih pa je bila že večkrat nagrajena.

Ada Lozar slika, 2020

vir: Robert Lozar

Ada Lozar: Josip Doltar, olje na platno, 2020

vir: Janez Weiss

Vsem ustvarjalcem so se za njihov likovni prispevek in sodelovanje zahvalili župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, predsedujoči organizacijskemu odboru, Organizacijski odbor Doltarjevega leta ter Mestna muzejska zbirka Črnomelj, RIC Bela krajina. S tovrstnimi dejavnostmi namreč mladi pomembno prispevajo k zgodovinskemu spominu Črnomlja in ustvarjalnosti.

Čestitkam se pridružujem, Gordana Popovič Lozar, prof.

Leona Ambrožič – Talenti – razstave mladih likovnikov

Leona Ambrožič – Talenti – razstave mladih likovnikov

Po likovno obarvani jeseni je bila tudi zima na Srednji šoli Črnomelj, čeprav na daljavo, likovno uspešna. V torek, 29. 12. 2020, je namreč v Knjižnici Črnomelj potekala otvoritev razstave Leone Ambrožič, dijakinje 2. bG. To je bila že četrta in hkrati zadnja letošnja otovoritev razstave dijakinje naše šole. Slike so izbrane v okviru projekta Talenti, njena mentorica pa je bila Gordana Popovič Lozar. Na otvoritvi, ki je potekala v skladu s predpisi NIJZ, sta spregovorila člana strokovne komisije akademski slikar Robert Lozar ter Leonina bivša  profesorica likovne pedagogike Jasmina Strugar. Dijakinja se nam je predstavila s prelepimi krajinami, človeškimi figurami in živalmi. Posebej izstopajo krajine, ki vključujejo reko Kolpo, morje, obdajajoče hribe in gore. Zanimive so predvsem zaradi svetlobe, ki jo izžarevajo, in občutka za prostor. Med tehnikami rada izbere akrile. Tudi sicer je Leona aktivna na likovnem področju, saj se kljub šolskim obveznostim redno udeležuje ex temporov in natečajev, na katerih je prejela tudi državne nagrade. Želim ji še veliko udeležb na likovnih dejavnostih, predvsem pa naslikanih pokrajin, ki vzbujajo željo, da bi jih v teh turobnih zimskih dneh obiskali. Ogled razstave bo možen tudi virtualno.

Gordana Popovič Lozar, prof.

Vabilo na odprtje  razstave Leone Ambrožič in slike na razstavi,

vir: Knjižnica Črnomelj                                                 

Slike z razstave Leone Ambrožič v Knjižnici Črnomelj,

vir: Knjižnica Črnomelj

Postani virtualni dijak SŠ Črnomelj – obisk osnovnošolcev iz Dragatuša

Postani virtualni dijak SŠ Črnomelj – obisk učencev z OŠ Mirana Jarca

Koledarsko leto zaključujemo z virtualnim obiskom devetošolcev z OŠ Mirana Jarca. Skupaj z učiteljema kemije in fizike so na daljavo izvajali zabavne domače poskuse. V nadaljevanju so spoznavali naše programe ter doživeli virtualni sprehod po šoli. Dan pa so zaključili z mislijo na prihajajoče praznične dni v delavnici o praznikih in praznovanjih.

Postani virtualni dijak SŠ Črnomelj – obisk osnovnošolcev iz Dragatuša

Postani virtualni dijak SŠ Črnomelj – obisk učencev z OŠ Podzemelj

V petek, 18.12. 2020, so za del dopoldneva postali virtualni dijaki SŠ Črnomelj devetošolci iz OŠ Podzemelj. Z našimi dijaki drugega letnika in učiteljicami interdisciplinarnega tematskega sklopa ODER so dejavno sodelovali pri nastajanju muzikala na daljavo. V nadaljevanju so odkrivali, kako praznujejo v Španiji in Argentini. Ob pogovoru o praznikih in praznovanjih so pisali tudi vabila in voščila v slovenščini in španščini.

ZDRAVSTVENA VZGOJA: pobuda za zdrav življenjski slog

ZDRAVSTVENA VZGOJA: pobuda za zdrav življenjski slog

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Črnomelj smo v decembru izvedli delavnice zdravstvene vzgoje za vse dijake šole preko videokonference. Tema zdrav življenjski slog je bila v tem času še zlasti aktualna. Predavali sta nam gospa Anita Zajec Kambič, dipl. medicinska sestra in gospa Katja Cerar, dipl. medicinska sestra, obe iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje v okviru ZD Črnomelj. Več o centru najdete na povezavi: https://zd-crnomelj.si/zvc/

Obema predavateljicama se iskreno zahvaljujemo, saj nam svoje znanje in izkušnje redno predajata pri zdravstveni vzgoji. Zahvaljujemo se Zdravstvenemu domu Črnomelj, ki nam vedno priskoči na pomoč in nudi podporo. Iskrena zahvala dr. Mojci Tomc in sestri Marinki Nagode, ki potrpežljivo in z nešteto prilagoditvami skrbita za zdravje naših dijakov in ob vseh priporočilih, omejitvah in težavah izvajajo zdravniške preglede.

Naše telo je ustvarjeno za gibanje, zato je redna telesna dejavnost eden izmed temeljev zdravega življenjskega sloga. V današnjem času in ob ukrepih, ko smo bolj ali manj “virtualno” aktivni na stolu za domačem računalniku, se vidi pomanjkanje redne telesne dejavnosti na ljudeh in posledice so že tu. Kažejo se na različne načine, izstopa pa povečanje telesne teže, želja po nezdravi hrani, slabša telesna pripravljenost in slabša motorika, slabši imunski sistem in številne druge težave.

Poleg gibanja je pomembna tudi prehrana. Na voljo imamo veliko informacij na temo zdrave prehrane in spreminjanja življenjskega sloga za izboljšanje zdravja. Veliko posameznikov se pogosto zateka tudi k raznim dietam, ki pa velikokrat niso učinkovite in stanje lahko še poslabšajo, zlasti če so slabo načrtovanje in zgolj ciljno naravnane. Hitro se znajdemo v začaranem krogu.

Človek je tudi socialno bitje, ki se vsakodnevno podaja v različne vrste odnosov in prevzema različne vloge, kot so vloga prijatelja, sošolca, partnerja, sodelavca, starša, otroka. Še kako pomemben za posameznikovo zdravje in dobrobit je prav ta vidik. In ravno tu imamo v trenutni epidemiološki situaciji velik primanjkljaj in posledice, ki se že čutijo, bodo daljnosežne.

Predavanje sta zaključili z nalogo, ki bi jo morali narediti vsak dan. Tudi večkrat dnevno. Pojdi na svež zrak! Razgibaj se! Teci! Pojdi na sprehod, hitro ali malo bolj počasi. Nadihaj se čistega zraka, napolni si pljuča in telo z novo energijo.

In za konec še “izposojeni predlogi”, ki niso prepovedani!

Glasba – ni prepovedana.

Družina – ni prepovedana.

Branje – ni prepovedano.

Živali – niso prepovedane.

Petje in plesanje – ni prepovedano.

Poklicati prijatelja – ni prepovedano.

Kuhanje in peka – niso prepovedani.

Meditacija – ni prepovedana.

Sprehod po bližnji naravi – ni prepovedan.

Smejanje – ni prepovedano.

Upanje – ni prepovedano.

Sprejmimo in izkoristimo, kar imamo.

(vir: https://sloveniashop.si/sporocilo-za-danasnji-dan-kaj-ni-prepovedano/, 21. 12. 2000)

 

 

Dostopnost