Rezultati šolskega tekmovanja iz znanja kemije za Preglove plakete 2020

Rezultati šolskega tekmovanja iz znanja kemije za Preglove plakete 2020

V ponedeljek, 9. marca 2020, je na slovenskih srednjih šolah potekalo šolsko tekmovanje iz znanja kemije za Preglove plakete. Udeležilo se ga je 25 dijakov z gimnazije Črnomelj (6 iz prvih, 8 iz drugega, 9 iz tretjega in 2 iz četrtih letnikov).

Uvrstitve so bile sledeče:

  1. letniki: 1. mesto je zasedla Tjaša Ivanetič (1. aG), 2. mesto si delita Žana Pintarič (1. aG) in Vito Stegne (1. bG), na 3. mestu pa je Matevž Lesica Štirn (1. bG).
  2. letnik: Na 1. mesto se je uvrstil Vid Kavčič, 2. mesto si delita Manca Bajuk in Nika Vidmar, 3. mesto pa je zasedla Maja Suhorepec.
  3. letnik: 1. mesto si je prislužil Matic Plut, 2. mesto Ema Prevalšek, na 3. mesto se je uvrstil Kevin Požek.
  4. letniki: Tekmovali sta le dve dijakinji, Urša Konda in NinaTežak (4. aG), in si s skoraj 94 % doseženih točk delita 1. mesto.

Dovolj točk za bronaste Preglove plakete so dosegli dijaki: Vid Kavčič (2. aG), Matic Plut in Ema Prevalšek (3. aG) ter Urša Konda in Nina Težak (4. aG). Na državno tekmovanje pa so uvrščeni dijaki: Tjaša Ivanetič (1. aG), Vid Kavčič (2. aG), Matic Plut (3. aG), Urša Konda in Nina Težak (obe 4. aG)

Vsem sodelujočim dijakom, še posebej dobitnikom bronastih Preglovih plaket in uvrščenim na državno tekmovanje, iskreno čestitamo.

Mentorica: Margareta Šavli

Ura za Zemljo, 28. marca 2020

Ura za Zemljo, 28. marca 2020

Iz programa  Ekošola nam sporočajo: Ostanimo doma, a ostanimo povezani in aktivni!

Priložnost za vse ambasadorje okolja, da so aktivni tudi od doma!

Vabimo in pozivamo mentorje, učence, dijake, študente, da (p)ostanejo ambasadorji za okolje tudi v času, ko smo doma. Ustvarjamo pozitivna dejanja in sporočila tudi v času izjemnih okoliščin.

Jutri, v soboto, 28. marca 2020, ob 20.30. uri po lokalnem času po celem svetu ugašamo luči. Tudi to je priložnost za mlade poročevalce in ambasadorje za okolje, da napišejo, fotografijo in snemajo dogajanje – letos doma. Priporočamo, da prispevke pripravijo v sklopu kampanje #MPOostanedoma, #YREstayshome ali pa v širšem sklopu projekta MPO 2019/2020. Več:

Veliko zdravja in pozitivne energije vam želi ekipa programa Ekošola.

Kompas bo vplačana sredstva za ekskurzije vrnil

Kompas bo vplačana sredstva za ekskurzije vrnil

Turistična agencija Kompas, ki sicer individualnim strankam ne vrača vplačanih sredstev, ampak izdaja “vrednostnice”, bo naredila izjemo in staršem vplačana sredstva za ekskurziji v Nemčijo in na Češko v celoti vrnila. Prosijo edino za malce potrpežljivosti, saj planirajo sredstva vrniti takoj po 1.maju.

Dva dijaka naše šole osvojila zlato Cankarjevo priznanje!

V soboto, 7. marca 2020, je v dopoldanskih urah v Ljubljani potekalo državno tekmovanje za zlato Cankarjevo priznanje. Krovna tema letošnjega tekmovanja iz znanja slovenščine je bila Jaz, ti, mi vsi; tematsko jedro pa je povzemal verz Anje Štefan Le pogumno, le za mano … Dr. Igor Saksida je v skupnih izhodiščih, namenjenih predvsem mentorjem tekmovalcev, zapisal: »/G/re za prikaz posameznika v svetu, njegovega odraščanja oziroma dozorevanja kot svojevrstne pustolovščine; ta povezuje junakove želje, preizkušnje in poti v nenavadne svetove, njegova srečanja z nenavadnim, drugačnim, celo tujim …«

Tekmovalci 1. in 2. letnika gimnazijskega in srednjega strokovnega programa so pisali razlagalni spis ob pravljičnem romanu Marjana Tomšiča Oštrigeca in noveli Cirila Kosmača Tantadruj; tekmovalci 3. in 4. letnika pa esej z elementi komentarja in kritike ob kultnem znanstvenofantastičnem romanu Douglasa Adamsa Štoparski vodnik po Galaksiji in kriminalki slovenske pisateljice Maje Novak Cimre.

Z naše šole sta se tekmovanja udeležila Vid Kavčič (2. aG) in Daša Bahor (3. aG) ter si oba pripisala zlato Cankarjevo priznanje.

Čestitamo.

 

                                                                                          Mentorici: mag. Anita Starašinič in Jelena Šikonja, prof.

OBVESTILO MATURA 2020

Tudi na Državnem izpitnem centru dnevno spremljajo stanje in ukrepe za preprečitev širjenja koronavirusa. Trenutno veljajo naslednje usmeritve.

Zadnji rok za prijavo na spomladanski rok ostaja nespremenjen, in sicer 31. marec 2020. Prijave so možne le po e-pošti (preko eAsistenta, za ostale kandidate, ki niso dijaki šole pa preko e-pošte). Navodila glede prijave ste dijaki že dobili preko eAsistenta,.

Državni izpitni center ocenjuje, da glede na trenutno situacijo še vedno velja, da je zadnji rok za oddajo internega dela (poročila, seminarske naloge…) 15. april 2020; tudi profesorji so bili o tem že obveščeni.

Dijaki 4. ST prav tako upoštevajte koledar za izdelavo naloge pri 4. predmetu, ne pozabite na konzultacije, rok za oddajo je 11. maj 2020.

Maturantje lahko v tem času dokončate svoje obveznosti, povezane z oddajo seminarskih in projektnih nalog. Če ugotavljate, da za nalogo potrebujete literaturo, knjižnice pa so v tem času zaprte, se obrnite na svojega mentorja in se z njim dogovorite, kako boste uporabo virov in literature prilagodili danim razmeram.

Ključno sporočilo torej je, da bosta splošna in poklicna matura predvidoma izpeljani v predvidenih rokih, zato se, spoštovani maturanti, pripravljajte in učite za zrelostni izpit, četudi pouk poteka na drugačen način. Od vas zahteva več samostojnosti, samodiscipline in motivacije. Prosimo vas, da trenutno situacijo čim bolj izkoristite za priprave na maturo ter za pripravo internega dela oz. 4.predmeta.

Za konkretna vprašanja pri posameznih izbirnih predmetih se obračajte na vaše profesorje, ki bodo ravnali v skladu s trenutnimi navodili in glede  na to, kaj piše v PIKi-ih.

Glede same logistike mature se lahko obrnete na tajnico za splošno in poklicno maturo (anica.zeljeznjak@guest.arnes.si) in spremljajte RIC-ovo spletno stran. O vseh spremembah boste sproti obveščeni.

Dragi maturantje, želimo vam, da prihodnje dneve preživite čim manj stresno in  jih izkoristite za utrjevanje in nabiranje novega znanja, predvsem pa vam želimo, da ostanete zdravi!

Anica Želježnjak

Tajnica ŠMK za SM in POM

Spoštovani dijaki in starši!

Za nami je prvi teden izobraževanja na daljavo, ki smo ga bili primorani vzpostaviti zaradi skupnega boja proti koronavirusu. Z veseljem ugotavljam, da nam je delo s skupnimi močmi dobro uspelo. Uvajalno obdobje in začetne težave so zahtevale veliko energije tako učiteljev kot tudi dijakov, zato gre vsem skupaj velika zahvala. S takšnim načinom izobraževanja bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Trenutno še ni znano, kdaj bo vrnitev v šolske klopi možna in varna, zato moramo delo na daljavo načrtovati dolgoročno, tako da bomo lahko pouk uspešno pripeljali do zaključka šolskega leta. Prav zato je pomembno, da nadaljujemo z odgovornim in vestnim izpolnjevanjem šolskih obveznosti.

Morda pa je lahko čas soočanja s korona virusom in s tem povezane samoizolacije za vsakega od nas tudi čas, ko se nekoliko ustavim in razmislim o sebi, o tem, kaj je zame v življenju zares pomembno.

Situacija predstavlja soočanje z nečim novim, neznanim in zaskrbljenost je normalna človeška reakcija na strah, na občutek izgube nadzora. Težava nastane, če smo pretirano zaskrbljeni in tesnobni, panični, kar nas vodi v neuspešno soočanje z nastalo situacijo. Po drugi strani nas lahko – nasprotno – situacija, ki je sicer resna, sploh ne skrbi (brezbrižnost, neupoštevanje navodil pristojnih), kar je prav tako lahko zaskrbljujoče, saj s takšnim vedenjem poleg samega sebe izpostavljamo nepotrebni nevarnosti tudi druge.

Pomembno je, da se trudimo v dani situaciji ostati mirni, pridobiti verodostojne informacije, upoštevati navodila pristojnih, da karseda omejimo širjenje virusa, in ohranjati dnevno rutino. V pomoč pri soočanju s tesnobo in stresom so vam lahko naslednji napotki iz Nacionalnega instituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/kako-obvladovati-stres-zmanjsati-obcutke-strahu-panike-in-zaskrbljenosti-zaradi-koronavirusa-covid

Vabim vas, da spremljate spletno stran MIZŠ in tako pridobite sprotne informacije o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo COVID-19 in izobraževanjem na domu.

Ostanite doma, pazite nase in na druge!

Elizabeta Prus, ravnateljica

Stran 1 od 10712345...102030...Zadnja »
Dostopnost