20 let prostovoljnega dela na šoli

Na šoli obstaja prostovoljno delo pod mentorstvom profesorice Janje Jankovič že dvajset let.  Začetki segajo v šolsko leto 1995/96. Dejavnost smo začeli uvajati na pobudo Centra za socialno delo Črnomelj.

Prostovoljno delo je na šoli organizirano  kot ena izmed oblik interesnih dejavnosti. Dijaki se  lahko vključijo na različna področja: obiskujejo starostnike v domovih za ostarele, otroke s posebnimi potrebami in invalide,  pomagajo osnovnošolcem in srednješolcem z učnimi težavami, družijo se z ljudmi, ki imajo težave v duševnem zdravju, učijo starostnike uporabljati svoj mobitel, so gasilci in prostovoljci na veterinarski postaji. Prostovoljno delo opravljajo 1-krat na teden po dve šolski uri. Vsakih štirinajst dni pa imamo na šoli skupne sestanke, na katerih se pogovarjamo, družimo in izmenjujemo izkušnje.

Prostovoljci sodelujejo na različnih področjih in aktivnostih tako na šoli kot  v lokalni skupnosti: na odprtem dnevu šole, informativnih dnevih, dobrodelni prireditvi, tehniških dnevih.  Pomagajo pri organizaciji prireditve z naslovom Parada učenja, ki jo organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, sodelujejo na festivalu S – Factor, ki je namenjen večanju  sodelovanja med osebami s posebnimi potrebami in ostalim prebivalstvom, nastopajo na prireditvah, ki jih organizira Dom starejših občanov Črnomelj in Metlika. Vključeni smo tudi v slovensko mrežo prostovoljskih organizacij, ki poteka pod okriljem slovenske filantropije, humanitarne organizacije, ki si prizadeva za organizacijo in  promocijo prostovoljstva v slovenskem prostoru.

V dvajsetih letih delovanja je bilo v prostovoljno delo vključenih veliko dijakinj in dijakov. Vsi, brez izjeme, so delo opravljali odgovorno in z veliko mero nesebičnosti. Enako velja tudi danes. S svojo požrtvovalnostjo  rušijo stereotipe o mladih, ki naj bi bili leni, nesposobni in egoistični. So kot svetilke ob cesti. Prevečkrat prezrti in neopazni, čeprav je njihovo delo neprecenljivo.

Prostovoljci v šolskem letu 2016/17:

Monika Špehar 4. aG Iva Mušič 2. aG
Katarina Hudelja 3. aG Klara Švegelj 2. aG
Jaka Kofalt 3. aG Miha Babič 2. bG
Anja Vlahovič 3. aG Doroteja Novak 2. bG
Nika Veselič 3. aG Edita Kapš Šikonja 2. bG
Hana Begić 3. bG Natalija Šterk 2. bG
Helena Peršič 3. bG Aleksander Vukovič 2. bG
Ana Štajdohar 3. bG Andrej Zupančič 2. bG
Eva Zupančič 3. bG
Martina Martinovič 2. aG

Ob letošnji 20-letnici delovanja prostovoljnega dela čestitam in se zahvaljujem vsem nekdanjim in sedanjim prostovoljkam in prostovoljcem šole. Upam, da bodo svoje delo opravljali še naprej in tako pripomogli h graditvi boljše in prijaznejše družbe.

Janja Jankovič, mentorica prostovoljnega dela

 

Svetilka ob cesti

Kaj bi bil človek, če ti je težko
biti človek? Postani obcestna
svetilka, ki tiha razseva
svoj sij na človeka.
Naj bo, kakor je, ker, kakor je,
vedno je on s človeškim obrazom.
Bodi mu dober, temu človeku,
in nepristranski kakor svetilka,
ki tiho obseva pijančev obraz
in vagabundov in študentov
na cesti samotni.

Bodi svetilka, če ni ti
mogoče biti človek;
ker težko je biti človek.
Človek ima samo dve roki,
pomagati pa bi moral tisočerim.
Bodi zato obcestna svetilka,
ki sveti tisoč veselim v obraz,
ki sveti samotnemu, blodečemu.
Bodi svetilka z eno lučjo,
človek v magičnem kvadratu,
z zeleno roko znamenja dajoč.
Bodi svetilka, svetilka,
svetilka.

                                                          Srečko Kosovel

Dostopnost