TEKMOVANJE ZA PROTEUSOVO NAGRADO

TEKMOVANJE ZA PROTEUSOVO NAGRADO

V četrtek, 4. februarja, je na daljavo potekalo šolsko tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo nagrado. Odvijalo se je v dveh skupinah.

Tekmovalci 1. in 2. letnikov so odgovarjali na vprašanja iz vnaprej določene teme (letos so to Glive), dijaki 3. in 4. letnikov pa so reševali naloge iz vsebin obveznega dela učnega načrta za biologijo po programu gimnazija.

 

BRONASTO PROTEUSOVO NAGRADO sta osvojili:

 

iz 1. skupine (1. in 2. letniki):

Zala Pezdirc Burazer (2. aG)

ter

iz 2. skupine (3. in 4. letniki):

Ines Plut (3. aG)

 

Na državno tekmovanje, ki bo predvidoma 20. marca,  sta se uvrstili obe tekmovalki: Zala Pezdirc Burazer  in Ines Plut .

Čestitke za napredovanje, Andrej Čufer

Odkrivajmo umetnostno dediščino Bele krajine (fotopotepanje)

Odkrivajmo umetnostno dediščino Bele krajine (fotopotepanje)

(OIV/ID – kulturno-umetniške vsebine na terenu)

V četrtek, 4. 2. 2021, so dijaki Srednje šole Črnomelj opravili obvezne izbirne vsebine oz. interesne dejavnosti s področja kulturno-umetniških vsebin. Namesto klasičnega pouka so se udeležili fotopotepanja. V objektiv fotoaparata so skušali ujeti motive kulturne dediščine, kot so različni spomeniki (arhitekturna, kiparska in slikarska dela, predmete arheološke, etnološke narave, napise) in skupine stavb. Fotografirali so ulice mest, vasi,  gradove, cerkve, hiše, kozolce, kašče, mline, žage, mostove, železnico, spomenike, šege, navade ipd. Fotografirali so tudi isti objekt iz različnih zornih kotov. Pri tem so bili pozorni na celoto in detajle (zanimiva vrata, kljuke, ograje, okna, balkoni, svetilke). Posamezne fotografije in kolaže so opremili z osnovnimi podatki in jih naložili na spletno učilnico. Namen obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnosti je bil spodbuditi zavedanje o pomenu varovanja in odgovornosti do kulturne dediščine, kakor tudi preživeti dan ali del tega brez računalnika. Njihove mentorice so bile profesorice Gordana Popovič Lozar (gimnazija), Vesna Fabjan (strojni tehnik) in Jasmina Kolbezen (oblikovalec kovin – orodjar).

Fotografije kulturne dediščine.

Gordana Popovič Lozar, prof.

ODLIČNI REZULTATI NAŠIH DIJAKOV NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU V EKOKVIZU

ODLIČNI REZULTATI NAŠIH DIJAKOV NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU V EKOKVIZU

V torek, 2. februarja 2021, je potekalo državno tekmovanje v Ekokvizu. Na državno tekmovanje so se uvrstili dijakinje in dijaki, ki so posamično dosegli najboljše rezultate na šolskem tekmovanju decembra lani. Tekmovanja, ki je potekalo preko spleta, se je udeležilo 273 srednješolcev iz 61 slovenskih srednjih šol, tekmovali pa so v treh kategorijah. Pomerili so se v poglobljenem poznavanju energije in ogljičnem odtisu. Zmagovalec v kategoriji gimnazije prihaja iz Gimnazije Bežigrad, v kategoriji SSI/PTI iz Srednje šole Zagorje, v SPI kategoriji pa je zmagal dijak Srednje trgovske šole Ljubljana.

Naši tekmovalci so se odrezali več kot odlično. Vsi so prejeli visoka priznanja. Tjaša Ivanetič iz 2. aG je prejela srebrno priznanje in le za malenkost zgrešila najbolj žlahtno. Odlično srebrno priznanje je prejela tudi Ema Prevalšek iz 4. aG, Kevin Požek, prav tako iz 4. aG, pa je dobitnik bronastega priznanja. Rok Spahič, dijak 3. letnika strojni tehnik, ki je tekmoval v kategoriji SS/PTI, je dobitnik visokega srebrnega priznanja.

Vsem iskreno ČESTITAM!

Mentorica Ekošole Nevenka Dragovan Makovec

 

Šolsko tekmovanje iz psihologije

Šolsko tekmovanje iz psihologije

14. 1. 2021 je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja psihologije. Letošnja tema je bila motivacija. Bronasto priznanje so prejele: Klara Markovič, Sara Foršček iz 3. aG, Maja Kozina, Daša Bahor in Ana Miketič iz 4. aG. Za dosežene rezultate in priznanja iskreno čestitam vsem tekmovalkam. Klari Markovič, ki je dosegla najboljši rezultat in se uvrstila na državno tekmovanje, pa želim uspešne priprave in veliko uspeha na državnem tekmovanju, ki bo 26. 3. 2021.
 
 
 
 
Mentorica
Brigita Grahek Šolar
Postani virtualni dijak SŠ Črnomelj – obisk učencev z OŠ Metlika

Postani virtualni dijak SŠ Črnomelj – obisk učencev z OŠ Metlika

V sredo, 20.1. 2021, so bili na virtualnem obisku devetošolci z OŠ Metlika. Z učiteljema kemije in fizike so izvedli vrsto zabavnih domačih poskusov, del učencev pa je raziskoval odgovor na vprašanje – Je matematika lahko umetnost in umetnost matematika? Delavnice so zaključili s kratko predstavitvijo naših programov in z virtualnim ogledom šole.

VIRTUALNA DELAVNICA O EVROPSKI UNIJI

VIRTUALNA DELAVNICA O EVROPSKI UNIJI

Žal ne moremo mi v Ljubljano, zato je Ljubljana prišla k nam. Virtualno, seveda! V sredo, 20. 1. 2021, smo se namreč dijaki 3. aG v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlametna (EPAS) med RU udeležili virtualne delavnice o Evropski uniji. Maja in Luka iz Informacijskega središča Evropskega parlamenta in Evropske komisije v Sloveniji sta nam podrobneje predstavila Evropsko unijo – prisluhnili smo zgodovini EU, razlagi simbolov, slišali nekaj o samem ustroju in delovanju EU, prednostnih nalogah Unije … Izpostavljene so bile tudi priložnosti in ugodnosti, ki jih partnerstvo 27 držav ponuja mladim. Kdo še ni slišal za Erasmus+, ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi!? Poleg študija in izmenjav v tujini k priložnostim in ugodnostim spadata še na primer enoten trg, zdravstveno zavarovanje … Seveda smo se dotaknili tudi trenutnega kriznega stanja, ki je, kot smo lahko slišali, pripomoglo k izboljšanju medsebojnega delovanja držav članic in jih spodbudilo k solidarnosti, kar je ena izmed vrednot, h katerim Evropska unija stremi. Delavnica ni potekala samo v obliki predavanja, ampak smo bili aktivni tudi dijaki. V skupinah oz. t. i. ‘breakout rooms’ smo se namreč pogovarjali še o drugih vrednotah EU, kot so svoboda, človekove pravice, demokracija, enakost in človekovo dostojanstvo. Druga aktivnost pa je bila povezana s trenutnimi zdravstvenimi razmerami. Postavili smo se v vlogo evroposlancev in se najprej v skupinah pogovorili, nato pa na ‘plenarnem zasedanju’ glasovali o tem, ali podpiramo rabo aplikacij za sledenje stikov v boju proti koronavirusu.

Vsekakor smo utrdili že znano in se naučili tudi kaj novega.

Ekipa EPAS SŠ Črnomelj

Dostopnost